Blogg

Hej

Välkommen till bloggen.

Charlotte Nygren heter jag, ägare till WinDaloo och förändringsledare. Här hittar du tips hur du lyckas med långsiktigt hållbara förändrings- och förbättringsarbeten. Du är alltid välkommen att kontakta mig på charlotte.nygren@windaloo.se

Vanor och rutiner2019-12-04

Har du svårt att ändra vanor och rutiner?

Då är du inte ensam. Att ändra vanor och beteenden kan vara svårt. Allra helst om vi haft samma vana och beteende väldigt länge.

Ett exempel är när vi ska ändra beteende och arbetssätt när vi får nya system på jobbet. Har vi arbetat i ett system väldigt länge, säg tio år, då tar det längre tid att ställa om än om vi arbetat i systemet i ett år. Våra hjärnor är olika hårt programmerade enligt den gamla processen.

Enligt psykologiforskaren Lally och hennes kollegor tar det i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana. Enligt deras forskning tar en enkel vana 18 dagar att få till, som att äta en frukt varje dag. En svårare vana, som att göra 50 situps varje dag före frukost, kan ta hela 254 dagar att få till.

Att ändra beteenden och vanor är ofta både ansträngande och obekvämt, vilket gör att det tar emot och ibland undviker vi det gärna. Vi väljer istället att stanna kvar i vår trygghetszon och fortsätter som vi alltid gjort.

Men ha tålamod och uthållighet. Skulle det bli bakslag är det bara att fortsätta där du slutade, för hjärnan kommer ihåg. Och glöm inte att vi har olika förutsättningar att ta till oss nya kunskaper och kompetenser som är nödvändiga för förändring. Se till så att du får de förutsättningar du behöver för att kunna ställa om.

2019-12-04